Ken je dat, een getal dat op de meest onverwachte momenten je aandacht trekt? Ik heb dat met het getal 11, een zogenaamd meestergetal. Het staat o.a. voor potentieel, kracht, creativiteit, het vermogen om te creëren en het verkrijgen van inzichten. Wanneer ik mij bewust word van het getal 11, dan weet ik dat er iets gaat veranderen, alsof er een nieuw hoofdstuk begint. Vandaar dat ik koos voor de naam Hoofdstuk 11

.

Hallo! 

Ik ben Liselore (1986). Journaliste en schrijfster van levensverhalen. Of ze nu kort, lang, geschreven of nog ongeschreven zijn, ik ben ontzettend benieuwd naar jouw verhaalMaar misschien ben jij ook wel benieuwd naar mijn verhaal

.

Later als ik groot ben

Opgegroeid met mijn neus in de boeken en een pen in mijn hand voordat ik überhaupt kon lezen en schrijven, was het al snel duidelijk: Later als ik groot ben word ik schrijfster! 

Alleen werd “later” steeds later… 

Maar! Zoals het met elk levensverhaal gaat: ineens is er die gebeurtenis waardoor je leven een onverwachte wending neemt.

.

Schrijven?

In eerste instantie leek deze gebeurtenis de periode te zijn na mijn afstuderen toen ik ziekenhuis in en ziekenhuis uit ging. Een aangeboren afwijking aan de botten in mijn benen moest gecorrigeerd worden middels meerdere operaties.

De tijdsindicatie inclusief revalideren: twee jaar. Het werden vijf jaren. Jaren waarin ik niet kon werken en mij begon af te vragen: wat wil ik werkelijk met mijn leven? Schrijven? Maar wat dan?

.

Levensverhalen

Voor mijn studie Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie deed ik onderzoek naar de intergenerationele overdracht van culturele patronen binnen Indische families in Nederland. Hiervoor interviewde ik respondenten van verschillende leeftijden aan de hand van hun levensverhaal.

De meest interessante, trieste, overweldigende, traumatische maar ook mooie verhalen kreeg ik te horen. Toen al zei iemand tegen mij: Jij moet iets met levensverhalen gaan doen! 

Uiteindelijk ging ik bloggen over mijn ervaringen in het ziekenhuis en aan de slag als freelance journalist. Ik realiseerde mij steeds meer: Iedereen heeft een verhaal te vertellen en ik kan deze verhalen opschrijven!

.

Een ander verhaal

Het idee om als tekstschrijver aan de slag te gaan – in eerste instantie nog niet volledig gericht op levensverhalen – begon steeds meer vorm te krijgen. Máár een goed idee en het daadwerkelijk realiseren ervan is een ander verhaal, het wilde niet écht lukken.

Een aantal jaren verder had ik een vaste baan binnen de culture sector, een relatie en samen een huis gekocht. Niets mis mee hoor! Maar in al die jaren kwam van het schrijven bar weinig terecht.

.

Toen greep later in

Einde relatie, huis in de verkoop en wéér het ziekenhuis in, ditmaal om een reden die ik niet aan had zien komen: een abortus.

Een abortus die niets te maken had met geen moeder willen worden of willen zijn. Een abortus die ook niets te maken had met geen moeder kunnen worden. En toch maakte ik die levensbepalende keuze.

.

Mijn verhaal: abortus

Na de abortus volgde een rouwproces waarin ik de balans op probeerde te maken: wat was er gebeurd en waarom? Ik voelde dat de antwoorden in mezelf te vinden waren én dat het tijd was om mijn levensverhaal te schrijven.

Ik nam ontslag, bleef nog een paar maanden in Nederland en stapte vervolgens op het vliegtuig naar Spanje en Zweden waar ik begon met het schrijven aan mijn boek over – zelfs in Nederland – één van de grootste taboe-onderwerpen: abortus.

.

Zo, nu weet je meer over de achtergrond van Hoofdstuk 11 en de persoon erachter. Heb ik je interesse gewekt om ook jouw levensverhaal te schrijven? Laat het mij weten!

.