Ken je dat, een getal dat op de meest onverwachte momenten je aandacht trekt? Ik heb dat met het getal 11, een zogenaamd meestergetal. Het staat o.a. voor: potentieel, kracht, creativiteit, het vermogen om te creëren én het verkrijgen van inzichten. 

Wanneer ik mij bewust word van het getal 11, dan weet ik dat er iets gaat veranderen, alsof er een nieuw hoofdstuk begint:

HOOFDSTUK 11

.

.

Het leven bestaat voor mij niet alleen uit een reeks betekenisvolle gebeurtenissen en de bijbehorende data. Nee, het zijn de herinneringen, in de vorm van verhalen, die deze gebeurtenissen tot leven wekken voor mij. 

Als geen ander weet ik dat er gebeurtenissen zijn die je zo intens kunnen raken waardoor er een “ervoor” en “erna” ontstaat. Het is op dat breukvlak – tussen ervoor en erna – waar voor miJ een levensverhaal ontstaat. 

Mijn levensverhaal ontstond toen ik mijn eerste en tot nu toe enige zwangerschap af liet breken op 24 april 2018. Voor velen kwam het – op dat moment in mijn leven – over als een “verstandige” keuze. Maar mijn stille tranen, die volgden om het beginnende leven dat niet als mijn kind werd erkend, vertelden een ander verhaal. 

Een verhaal over verlies en verdriet. Een verhaal over rouw. Rouw om een kind dat niet geboren werd maar voortleeft in mijn hart. Een verhaal om over te schrijven én over te praten. Want ik kon – en kan – toch niet de enige zijn met een verlies dat niet altijd (h)erkend wordt?


Nog steeds bevinden onderwerpen als verlies, verdriet en rouw zich in het schemergebied van ongemak. Het lijken wel taboes, zeker als het gaat om een abortus. Maar waar schemer is, begint zich al licht te vormen! 


Hoe verdrietig mijn verlies ook is, hoe intens de rouw ook is, het heeft mij op een zeer krachtige manier gevormd tot wie ik NU ben. 

Onder andere door het schrijven van gedichten en mijn levensverhaal schreef ik woord voor woord het licht weer terug in mijn leven. Dat licht deel ik graag met jou en ieder ander die te maken heeft (gekregen) met (stil) verlies, verdriet en rouw. 

Bekijk ook eens mijn gedichten/gedachten op INSTAGRAM én laat het mij weten als ik een gedicht op maat of levensverhaal voor je kan schrijven!.

.


.

CONTACT

Liselore Rugebregt // info@hoofdstuk11.nl // +31 (0)6 30 98 61 67

.